ČNB vybrala banky, ktorých krach by ohrozil českú ekonomiku

21.10.2013 Celý región

Praha 21. októbra (TASR) - Česká národní banka (ČNB) vytvorila zoznam bánk, ktoré sú pre stabilitu českej ekonomiky také dôležité, že ich štát nesmie nechať padnúť.

Vybrané banky budú musieť na budúci rok mať kapitálové rezervy o 1 % až 3 % vyššie než ostatní. Náklady pravdepodobne zaplatia akcionári bánk. Informoval o tom dnes server iHNed.cz.

Centrálna banka rozhodla, že štyri české banky sú tak veľké, že by ich prípadný pád mohol dostať do problémov celý český finančný systém, a tým aj celú ekonomiku. ČNB zatiaľ ich mená nezverejnila, no podľa ekonómov to nie je zložité odhadnúť. "Ktokoľvek z ulice by dokázal povedať, ktorých bánk sa to týka. Sú to ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank," tvrdí David Marek, hlavný ekonóm Patria Finance.

Zatiaľ čo v prípade prvých troch bánk o ich životnej dôležitosti pre český finančný systém nepochybujú ani ďalší ekonómovia, pozícia UniCredit Bank nebola jednoznačná. Že skutočne ide o štvrtú systémovo dôležitú banku ale potvrdil Hospodářským novinám jej tlačový hovorca Petr Plocek. "Naša banka bola vzhľadom na svoj význam a ako súčasť skupiny UniCredit zaradená do zoznamu systémovo dôležitých bánk," uviedol.

Štyri vybrané banky budú musieť mať kapitálové rezervy o 1 % až 3 % vyššie než ostatní. Aby bola pravdepodobnosť ich krachu či ďalších problémov čo najnižšia. "Dodatočné požiadavky na kapitál zvládnu tieto banky bez problémov," je si istý Marek.

Pre sporiteľov, ktorí si ukladajú peniaze do systémovo dôležitých bánk, sa nič nemení. Banky pravdepodobne nezvýšia z dôvodu nových regulácií ani poplatky za svoje služby, aj keď povinnosť hlásiť ČNB ďalšie údaje bude pre ne znamenať vyššie náklady. Podľa Marka zaplatia vyššie náklady asi akcionári bánk, ktorí môžu dostať nižšie dividendy.
 

Vyberte región